Visionen er en kantine, hvor medarbejdere også er medejere 

I et interview til månedsmagasinet Samvirke fremhæver Claus Tingstøm, direktør for Cheval Blanc Kantiner, den enorme betydning medarbejderne har for kantinevirksomheden. Men han sætter også ord på en spændende fremtidsvision: En bæredygtig virksomhedsmodel, hvor medarbejderne i Cheval Blanc Kantiner også er medejere. Noget, han mener, giver særlig god mening i netop kantinebranchen.

Det skriver Samvirke.

”I vores branche er medarbejder-eje nærmest det mest logiske: Det er medarbejderne, der har kundekontakt, og i mine øjne bør de så også have indflydelse på, hvordan kantinerne drives. Jeg tror, at når man ejer virksomheder i fællesskab, passer man bedre på virksomheden,” siger direktør for Cheval Blanc Kantiner Claus Tingstrøm til månedsmagasinet Samvirke. Han åbner samtidigt op for en snak om, hvad der gør en virksomhed levedygtig på den lange bane.

”Vi har sådan nogle automatiske fortællinger om, hvorfor en virksomhed bliver en succes. Vi tror, det er en stærk og beslutningskraftig ejer med en god idé. Men det er også noget med ejerformen. Hvis du ser på, hvem der klarede sig godt gennem finanskrisen, træder familie-, fonds- og andelsejede virksomheder frem. Jeg er ret sikker på, at de langsigtede ejerskaber gør virksomhederne mere robuste. Virksomheder, der udspringer af fællesskabet, er med mine øjne de bedste til at udvikle virksomheden på den lange bane.”

I Danmark er vejen til at blive en medarbejder-ejet virksomhed dog ikke ligetil, fortæller Claus Tingstrøm til Samvirke:

”Jeg drømmer om, at det skal blive nemt for medarbejderne at købe sig ind i min virksomhed, så de i fællesskab kan overtage den en dag. For nej. Det er ikke ligetil. I Italien, hvor der er en stor tradition for fællesskabsejede virksomheder, er det nemmere at gå i banken og få finansiering, hvis man vil købe sig ind i en fællesskabsejet virksomhed. I Danmark har vi nærmest ikke tradition for, at man kan lave generationsskifte til en gruppe af medarbejdere, når man som ejer vil sælge og gå på pension. Det har vi i Danmark ikke rigtigt en god model for endnu,” siger direktør for Cheval Blanc Kantiner Claus Tingstrøm. Læs hele interviewet med Claus Tingstrøm i Samvirke.

Visionen om en medarbejder-ejet virksomhed ligger ikke fjernt fra det DNA som Cheval Blanc Kantiner allerede deler med Det italienske cateringselskab Camst International s.r.l. , der ejer 80 % af Cheval Blanc Kantiner. Camst er en kooperativ virksomhed, der blev stiftet i efterkrigstidens Bologna for at skabe flere arbejdspladser og gøre det muligt for den enkelte at skabe sig en fremtid med hjælp fra fællesskabet. Læs hele historien om Cheval Blanc Kantiner og Camst 

Nyeste artikler

Brug af cookies