Guide til umami: Sådan får du din mad til at smage ekstraordinært godt

Der er en grund til at vi lige nu, i alle vores Cheval Blanc kantiner, har ekstra meget fokus på svampe. Nyeste trend rapporter viser nemlig at svampe ligger øverst på listen over populære food trends.

Men hvad er det lige med svampe – hvorfor er de så populære?

Vores gastronomiske uddannelseskonsulent, Sanne Holden Venlov, der for nylig afholdt et Gastronaut webinar om svampe for alle Cheval Blanc Kantiners medarbejdere mener, at svampens popularitet primært skyldes umami. Svampe er nemlig en af de mest umamirige fødevarer. Særligt de mørke og tørrede varianter som shiitake eller porcini, er kendt for at have en høj koncentration af glutamat, som er det stof, der giver den karakteristiske umamismag.

Prøv umami pairing og opnå 1+1=8 effekten

Umami-smagen har en helt særlig egenskab, som vi i madens univers ynder at kalde “1+1=8”. Det er et lille matematisk mysterium, hvor to umami-rige ingredienser tilsammen skaber en smag, der er langt større og mere intens, end når de serveres hver for sig.

Forestil dig en simpel ret med svampe og tomater. Hver for sig bringer de en dejlig umami-smag til bordet, men sammen skaber de en overraskende og nærmest eksplosiv smagsoplevelse. Det er netop hjertet i umami-pairing – at kombinere ingredienser, så de forstærker og maksimerer hinandens umami-smag.

Næste gang du står i køkkenet, kan du med fordel eksperimentere med at kombinere forskellige umami-rige ingredienser. Det er en enkel men meget effektiv måde at udforske nye, spændende smagsdimensioner på.

Fødevarer med masser af umami

 

Svampe: Især shiitake og andre modne svampe

Soyasauce: En klassisk umamirig ingrediens i mange retter

Parmesanost: Og andre modne oste

Tomater: Særligt soltørrede tomater og tomatkoncentrat

Ansjoser: Og andre salte fisk som sardiner

Kød: Især oksekød og lam har en naturlig umamismag

Fiskesauce: Anvendes ofte i asiatisk madlavning

Seetang: Som for eksempel nori, der bruges til sushi

Miso: En japansk pasta lavet af fermenterede soyabønner

Kylling: Især skind og brune dele har meget umami

Smag vores frokost

Besøg en af vores kantiner i dit nærområde, og smag selv om vores frokost er noget for dig og dine kollegaer. Fortæl os, hvor i landet jeres virksomhed ligger. Så vender vi hurtigst muligt retur med en adresse og nærmere detaljer på en kantine, som I kan besøge og spise frokost i.

Smag på maden Book møde
Prøv en gratis frokost