Virksomheder uden affald

Prisvinder skærer en tredjedel af madspildet

Hvordan undgår kantiner og storkøkkener madspild? Det ved vinderen af miljøministerens pris ’Virksomheder uden affald’. Med portionsanrettet mad rammer virksomheden Cheval Blanc plet med madmængder til over 10.000 kantinegæster hver dag. Miljøminister Kirsten Brosbøl overrækkede prisen.

virksomhederudenaffald-09

Det kan være en udfordring at tilpasse mængden af mad, så mindst muligt går til spilde. Men det er lykkedes for Cheval Blanc Servicerestauranter, der driver kantiner og storkøkkener. Virksomheden har reduceret deres madspild med en tredjedel ved bl.a. at portionsanrette maden, bruge alle spiselige dele af råvarerne og veje spildet i køkkenet, fra buffeten og gæsternes tallerkener.

Den indsats bliver nu belønnet med prisen ’Virksomheder uden affald’, som er stiftet af miljøminister Kirsten Brosbøl. Det er ministerens hold af ressourceambassadører, der har udpeget vinderen, og sammen besøgte de  en af virksomhedens kantiner på Østerbro i København for at overrække prisen.

– Cheval Blanc vinder prisen ”Virksomheder Uden Affald” for deres omfattende og inspirerende indsats for at undgå madspild, som kan bruges af mange andre storkøkkener. Cheval Blanc gør en ekstra indsats for at forebygge madspild ved at veje og dokumentere madspildet. Der arbejdes seriøst med en bred vifte af indsatser – både i selve køkkenet og hos gæsterne, og derfor fortjener de prisen, siger IKEAs Sustainability Manager Jonas Engberg på vegne af juryen.

Juryen består ud over Jonas Engberg af ressourceambassadørerne ”Bonderøven” Frank Erichsen, COOPs miljøchef Signe Frese, stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul, bæredygtighedsaktivist Signe Wenneberg og Vigga Svensson, der har stiftet Vigga.us.

Fem finalister i kapløb om pris
Ud over vinderen Cheval Blanc var virksomhederne Gamle Mursten, Refurb, Resecond og Trendsales med i slutspurten.

– Det er vigtigt, at vi har virksomheder, der går foran og viser andre, hvordan man får mere ud af mindre. For et Danmark uden affald kræver virksomheder uden affald. Derfor stiftede jeg prisen for at fremhæve de virksomheder, der går forrest i kampen for at forebygge affald. Og det gør Cheval Blanc på et vigtigt område – nemlig madspild – og jeg er stolt over at kunne overrække dem prisen, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Prisen blev stiftet i forbindelse med regeringens Strategi for affaldsforebyggelse – Danmark uden affald II, som Kirsten Brosbøl lancerede i starten af 2015.

 

Fakta om prisen
Prisen ”Virksomheder uden affald” er stiftet for at sætte spot på virksomheder, der går forrest i kampen for at forebygge affald, og går til en virksomhed, som bedst lever op til følgende kriterier:

  • Evnen til at forebygge affald
  • Mulighed for opskalering
  • Nytænkning

Læs mere om prisen

Juryens motivation:

VINDER: Cheval Blanc Servicerestauranter A/S

Vinder af prisen ”Virksomheder Uden Affald” for deres omfattende og inspirerende indsats til at undgå madspild, der kan bruges af mange andre storkøkkener og inspirere mange andre virksomheder. Cheval Blanc har en operationel tilgang og arbejder systematisk med at veje og dokumentere madspildet. Der arbejdes seriøst med en bred vifte af indsatser – både i selve køkkenet og hos gæsterne. Cheval Blanc har herigennem opnået imponerende og målbare resultater. Madspildet i kantiner og storkøkkener udgør årligt 31.000 tons spiselig mad. Cheval Blanc har bevist, at de kan reducere madspildet med omkring 1/3 samlet set i deres kantiner, og med 0ver 10.000 daglige kantinegæster, tager virksomheden vigtige skridt i kampen mod madspild.

Kort om virksomheden: Cheval Blanc driver storkøkkener og kantiner og serverer frokost til over 10.000 mennesker dagligt. Virksomheden arbejder aktivt med at minimere madspild. De har én svanemærket kantine (der er kun to i Danmark) og flere med det økologiske spisemærke i sølv og bronze.

Læs om de øvrige finalister til prisen