Med vores nye CO2-måler kan man som virksomhed ikke blot fortælle medarbejdere og partnere, at der er en klimaplan på arbejdspladsen. Man kan også vise resultaterne af, at der er konkret handling bag hensigtserklæringerne. Det bliver synligt, hver gang medarbejderne spiser frokost.
Vi vil alle gerne gøre en forskel for klimaet – men hvordan?
Et kritisk kig på vores kødforbrug, er en direkte og konkret vej til at nedbringe det fælles CO2-udslip. Men hvordan gør vi det i praksis. Og hvor meget mindre kød skal vi reelt have på tallerkenen, før det har effekt?
Der er brug for at få et overblik, hvis der skal sættes en ny retning om CO2 udslippet skal mindskes.
Hos Cheval Blanc Kantiner har vi brugt et år på at udvikle vores CO2-måler. Det er en konkret måler, som anviser C02-udslippet for det kød, der serveres på tallerkenen til frokost for tusindvis af danskere i landets kantiner.
Med CO2-måleren får vores kunder et konkret og enkelt redskab, der hjælper dem til at se, hvilke knapper de kan trykke på for at indføre en grønnere kantinedrift og samtidig dokumentere, at de gør en forskel for at mindske CO2-udslippet.
Hjælper kunder med at sætte handling bag snak om bæredygtighed
”Vi ser det som en af vores fornemste opgaver at hjælpe kunderne med at sætte handling bag al snakken om bæredygtighed. Med dette værktøj får vi et unikt overblik over CO2-forbruget i det kød, der serveres i kantinen – og så er det pludselig meget lettere at se, hvor vi kan sætte ind – og faktisk få en effekt,” siger Claus Tingstrøm, direktør for Cheval Blanc Kantiner.
Men grisen bliver ikke tungere af at blive målt. Og CO2-forbruget mindskes ikke af sig selv. Derfor har Cheval Blanc Kantiner, i tæt samarbejde med den økologiske fødevareproducent Aarstiderne, udviklet og udforsket gastronomiske retninger og tilberedning af planteproteiner, der gør det muligt at sammensætte måltider, som både er velsmagende og proteinrige, for de virksomheder, der ønsker at gå skridtet videre og skære ned på det CO2-tunge kød i kantinen.
”Man skal gøre sig umage for at skabe retter, der giver samme dybde og sanselighed, både på smag og mæthedsfølelse, når man vil bruge mindre kød. Men det kan sagtens lade sig gøre at tilberede måltider, som nedbringer kødforbruget og dermed CO2-udslippet, og som virkelig smager godt og tilfredsstiller alle smagssanserne,” siger Susanne Venlov, grøn udvikler, kok og underviser fra Aarstiderne.
Brugt CO2-måler igennem 10 år
Hos Aarstiderne har man selv foretaget CO2-måling igennem 10 år.
”Vi har målt på alt. Lige fra måden, fødevarerne transporteres ind i landet på, med efterfølgende produktionsforhold, og til, hvordan vores medarbejdere transporterede sig rundt. Det er en utrolig kompleks ting at måle på. Vores erfaring siger os, at kødet er den absolut enkleste og mest effektive genvej, hvis man som virksomhed vil nedbringe sit CO2-udslip,” fortæller Susanne Venlov.
Hun mener, at Cheval Blancs CO2-måler er en både enkel og effektiv måde for virksomhederne at sætte handling bag klimahensigterne på.
”Cheval Blanc Kantiner er generelt milevidt foran på dette område. De er en spydspids. Ved at bruge CO2-måleren, kan man som virksomhed springe mange led over. Det bliver helt enkelt at nedbringe CO2-udslippet,” siger Susanne Venlov.
Vores kokke uddannes på Gastronaut-uddannelsen
Og CO2-måleren står ikke alene. Kokkene på landets kantiner i Cheval Blanc har igennem det seneste år deltaget i et ambitiøst efteruddannelsesprogram, kaldet Gastronaut-uddannelsen i samarbejde med Aarstiderne, som netop har fokus på blandt andet grøn umami, planteproteiner og kystnært fiskeri.
“Det her handler jo ikke kun om at nedbringe kødforbruget. Det handler også om at efterleve de nye kostråd, og gøre det på en måde, så frokosten stadig er en sanselig og stimulerende madoplevelse,” siger Claus Tingstrøm.
I det hele taget er Cheval Blanc Kantiner meget optagede af at udvikle og tilberede mad, som både giver nye smagsoplevelser og samtidig er skabt på basis af fødevarer, der belaster vores jord og klima mindst muligt.