Sund frokost – også for kloden

Hos Cheval Blanc Kantiner er det en kongstanke, at den mad vi serverer, skal smage rigtig dejligt og være sund for både vores gæster og for klimaet. De målsætninger kan heldigvis sagtens følges ad. Vi gør os hver dag umage med at servere lækker og sund frokost til vores mange kantinegæster rundt om i landet og samtidig belaste klimaet mindst muligt med den mad, vi serverer.

Forandringer kræver mod, opfindsomhed og vilje. Hos Cheval Blanc Kantiner udfordrer vi hele tiden vores egne arbejdsgange og vaner i jagten på nye veje til frokostserveringer, der løfter kvaliteten og sænker klimabelastningen. Heldigvis oplever vi også et stigende ønske fra vores kunder om at støtte den retning, og feedbacken fra gæsterne bekræfter os i, at lækker mad og klimahensyn sagtens kan gå hånd i hånd. 

For Cheval Blanc Kantiner er klimahensyn et positivt benspænd

Som kantineleverandør når Cheval Blanc Kantiner ud til rigtig mange mennesker hver eneste dag, og derfor kan vi også gøre en stor forskel med selv små tiltag. Vores mange daglige serveringer giver os et stort ansvar, men er også en mulighed for at rykke noget. Vi har så mange måder, hvorpå vi kan gøre noget aktivt for at sænke klimaaftrykket, både gennem valg af råvarer og den måde, vi tilbereder og serverer frokost for vores gæster på. 

Hos Cheval Blanc Kantiner har vi mange forskellige knapper at dreje på, når det gælder klimahensyn, og vi er hele tiden på udkig efter flere muligheder. Vi oplever det på ingen måde som en begrænsning at skulle tænke klima ind i vores kantineløsning – tværtimod. Det er et positivt benspænd, som hele tiden holder os i gang og inspirerer til nye retter, smage, serveringsformer, samarbejdspartnere mv. At tænke klimahensyn ind i kantineløsningen, ser vi som en kæmpe gave, både for os og for vores gæster,” fortæller Claus Tingstrøm, landedirektør for Cheval Blanc Kantiner.

Sådan sænker Cheval Blanc Kantiner klimaaftrykket

Der er mange forskellige måder at arbejde målrettet mod et lavere klimaaftryk, og ude i de enkelte kantiner har de selv muligheden for at dreje på de knapper, som giver mening ift. netop deres hverdag og deres gæster. I kantinerne er der fx fokus på at vælge råvarer, der er produceret under klimahensyn, i sæson og håndteret klimavenligt. Der samarbejdes også over en bred kam med både bæredygtige producenter og klimabevidste leverandører som fx Aarstiderne. Kokkene hos Cheval Blanc Kantiner oplæres og uddannes løbende i miljøbevidst håndtering af råvarer og i nedbringelse af madspild. En daglig øvelse som i øvrigt ikke blot er god for vores klima, men også frembringer mange nye spændende retter og smagssammensætninger ud af madvarer, man førhen kasserede. En kasse rynkede æbler trylles om til en lækker chutney, broccolistokke marineres i en smagfuld lage, kartoffelskræller trylles om til sprøde chips – kun fantasien sætter grænser. 

Endelig gør de enkelte kantiner meget ud af at sammensætte frokostmenuer, der er tilpasset deres gæsters spisevaner og samtidig inspirere til et lavere kødforbrug med nye og lækre retter, der stadig giver masser af proteiner og umamismag på dagens frokosttallerken. 

Der er ingen tvivl om, at kød er i den absolut tunge ende, når vi ser på det klimaaftryk, som vores mad sætter. Derfor giver det også god mening at tage fat netop der, hvis vi gerne vil reducere vores klimaaftryk gennem den mad, vi spiser. Det betyder ikke, at vi nødvendigvis skal droppe alt kød fremover, men det betyder, at vi her kan skabe effektive resultater med få justeringer,” udtaler Claus Tingstrøm, landedirektør for Cheval Blanc Kantiner.

De nye kostråd fra Fødevarestyrelsen er gode for både sundhed og klima

Cheval Blanc Kantiner er ikke de eneste, som skubber på for at fremme madvaner, der både er sunde for os mennesker og for vores klode – heldigvis­­! Jo flere, der er med til at skabe balance mellem den mad, vi spiser, og det klimaftryk, den afsætter, dets større effekt. Fødevarestyrelsen har netop lanceret en ny udgave af De officielle Kostråd, der bærer undertitlen ’Godt for sundhed og klima’. 

Hvis vi ændrer vores madvaner og spiser planterigt, kan vi begrænse klimabelastningen. Der er med andre ord rigtig god grund til at se på, hvad vi kommer på tallerkenen. Så det ikke alene bliver mere sundt, men også mere klimavenligt. Den nye udgave af De officielle Kostråd er både sund og klimavenlig. Et lækkert måltid skal nemlig på alle måder føles godt i maven. Og selvom ingen kan gøre alt, kan vi alle gøre noget. For det hele tæller. I grove træk handler det blot om at vælge mere af den mad, der er god for både sundhed og klima, imens vi skruer ned for den, der er mindre god.” Citat fra Fødevarestyrelsens kampagne.

Cheval Blanc Kantiner hejser forklædet for de nye kostråd

Den nye udgave af De officielle Kostråd er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med en bred vifte af interessenter. Cheval Blanc Kantiner er sammen med samarbejdspartnere og aktører trukket i arbejdstøjet for at udbrede kostrådene, så det bliver endnu nemmere for den enkelte at spise sundt og klimavenligt.

Mange danskere vil gerne spise sundere og belaste klimaet mindre. Heldigvis er det ret enkelt, for De officielle Kostråd guider til både sund og klimavenlig mad. Hvis danskerne følger kostrådene, gør de derfor noget godt for både sundhed og klima.” Citat fra Fødevarestyrelsens kampagne.

Læs mere om den nye udgave af De officielle Kostråd HER

Fra kalorieregnskab til CO2-måler

Det har i mange år været populært at tælle kalorier, når der skulle spises sundt. I dag giver det mening at regne på CO2-aftrykket, hvis den mad, vi spiser, også skal være sund for klimaet. Hvis vi gerne vil bidrage til at reducere klimaaftrykket gennem den mad, vi spiser, bliver vi nødt til at forholde os til, hvor meget de forskellige madvarer belaster klimaet gennem deres CO2-aftryk.

Vi er meget opmærksomme på, at der skal handling bag alle de gode intentioner om at nedbringe klimabelastningen og på vigtigheden af, at reduceringerne rent faktisk kan dokumenteres. Derfor arbejder vi på at gøre det nemmere for vores kunder at måle klimaaftrykket på deres frokost og samtidig rådgive dem om, hvordan de kan nedbringe det. Vi har mange års erfaring med kantinedrift, og det har givet os nogle meget konkrete nedslagspunkter, hvor vi ser, at man med ret enkle justeringer kan reducere CO2-aftrykket fra en kantine markant og samtidig dokumentere det,” fortæller Claus Tingstrøm, landedirektør for Cheval Blanc Kantiner.

Dermed løfter han også en flig af sløret for et nyt og spændende tiltag hos Cheval Blanc Kantiner, som fremover kan hjælpe deres kunder med at nedbringe det CO2-aftryk, som frokosten afsætter, og dokumentere reduceringen.

Nyeste artikler

Brug af cookies