Skål og god sommer

Fade, fingermad, tallerkenservering eller anrettet i en skål – hos Cheval Blanc Kantiner kan vi godt lide at udfordre den klassiske frokostbuffet med andre serveringsformer. Vi har kastet os over lette og lækre sommerretter, serveret i skåle, ­og dem findes der utrolig mange af. Nogle af dem går flere generationer tilbage, men har forandret sig over tid – dansk koldskål er en af dem, den hawaiianske poké bowl er en anden.

For få år siden blev Instagram væltet af billeder med mad i skåle ­­– de såkaldte ’food bowls’. Nu skulle alt fra hip chiagrød til nudelretter og salater anrettes smukt i cirkelrunde skåle med geometriske mønstre og farverige kompositioner. Det var næsten, som om skålen var en ny opfindelse, men det er den som bekendt ikke. Arkæologiske fund tyder på, at vi mennesker har spist af skåle, formentlig lige siden stenalderen, fordi det viste sig at være en praktisk serveringsform, da man begyndte at tilberede mere flydende retter over bål i potter og kar som fiskesuppe, stuvning og grød. 

Mad serveret i skål er både praktisk og indbydende 
Trenden med food bowl fortæller os selvfølgelig, at skåle stadig kan noget her i det enogtyvende århundrede, og hos Cheval Blanc Kantiner synes vi faktisk også, at bowls eller mad serveret i skåle, kan noget særligt, når det kommer til frokost. Udover at det selvfølgelig kan se virkelig flot ud med sådan en lækker anrettet food bowl, så er det også praktisk, hvis man skal have sin frokost med ind til et møde eller som To Go i frokostpausen på en solskinsdag.

Skålen holder samling på maden, den kan indeholde både faste og flydende retter, og så er det lettere at spise fra en skål uden at spilde ­– især når man er på farten, har travlt eller hovedet fuld af opgaver. Derudover kan man med skåle nemt arrangere forskellige retter side om side, så det stadig ser indbydende og lækkert ud. Den gode spiseoplevelse handler jo om at tilgodese alle sanser – også øjnene.

En bølge fra Hawaii rammer de nordlige breddegrader
Instagram trenden med skåle fik særlig medvind af poké bowl ­– en madtrend, der for alvor blev kickstartet i Californien og ramte vores nordlige breddegrader tilbage i 2016. Men oprindeligt er poké bowl en gammel kendt klassiker fra Hawaii. På stillehavsøerne har de gennem generationer spist rå fisk skåret ud i små tern, serveret i en lille skål sammen med tang og nødder.

I 1970’erne udviklede retten sig, og der blev tilføjet ris, sesam og forskelliges slags grøntsager, hvorefter den populære ret rykkede videre til Californien. I 2012 fik poké bowl nyt liv og blev i USA relanceret som en sundhedstrend med nye ingredienser som avocado, jalapeno, koriander, ananas m.m. Her blev den solgt på, at man kunne servere et sundt og nærende måltid, der dækkede behovet for både proteiner, kulhydrater, vitaminer, mineraler og fedt ­– alt sammen serveret som ét måltid i én og samme skål.

Fakta om poké bowl

Poké er hawaiiansk og betyder noget i retning af ’at skære i stykker’.

Oprindeligt var fisk i tern hovedingrediensen i de hawaiianske poké bowls. 

Da en stor andel japanere emigrerede til Hawaii, blev konceptet udvidet, og ingredienser som fx ris og sesam fandt vej til den populære ret.

I dag dækker det over et sundt og nærende måltid, skåret i mundrette bidder, serveret i en skål, og herfra er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser.

En af de mest populære bowls hedder Mahalo Poké og er med laks, edamamebønner og miso-dressing.

Den danske koldskål kan spores hundredevis af år tilbage           
Den danske madtradition har også en ægte ’skålklassiker’ i sortimentet, og den er særlig populær i sommermånederne. Opskrifter på koldskål kan spores tilbage til danske kogebøger fra 1700-tallet, dog ikke den mælkebaserede variant, som er den, vi kender i dag. Oprindeligt var koldskål en slags tynd vælling eller frugtsuppe, baseret på hvidtøl, vin eller brændevin, krydret med kanel, sukker og citron, samt jævnet med rester af brød eller tvebakker. 

Først langt senere blev den til den forfriskende dessert eller det mellemmåltid, som vi kender i dag. Det skete i takt med, at kærnemælk, der oprindeligt var et restprodukt fra smørproduktionen, blev udbredt, og opskriften på kærnemælkskoldskål kom til verden. Koldskålen har taget den danske sommer med storm. Der laves hele tiden nye smagsvarianter med alt fra jordbær til lakrids og forskellige slags knassende topping.

Koldskål og kammerjunker
Kammerjunker har været koldskålens tro følgesvend langt tilbage i tiden. Den søde sprøde topping minder om tvebakken, men er mindre og har mere smag som en småkage. Man mener, den fik sit navn i spøg, fordi den var lille og ikke blev regnet for noget særligt ­– præcis som den embedsmand, der bar titlen kammerjunker. Koldskål betragtes i dag som en dessert eller et mellemmåltid, men var oprindeligt et billigt hovedmåltid, hvor man kunne mætte munde med lidt forskellige rester af brød, frugt og øl. 

Fakta om koldskål

De tidlige opskrifter på koldskål fra 1700-tallet var ikke baseret på mejeriprodukter, men derimod en vælling baseret på øl eller vin.

Kærnemælkskoldskål opstår først i slutningen 1800-tallet.

Koldskål var populær både under 1. og 2. verdenskrig, fordi husmødrene kunne få brugt madrester og mætte munde med et billigt måltid mad.

I dag følger salget af koldskål i Danmark jordbærsæsonen.                

Når sommervarmen rammer, sælges der i Danmark mellem 1-1,5 mio. liter koldskål på en uge. Det svarer til, at hver dansker spiser ¼ liter koldskål om ugen.

Det er nemt at lave din egen koldskål. Vi deler en opskrift her, sammen med tips til, hvordan du kan mindske madspild og lave lækkert sprødt knas til din koldskål ud af en rest brød. 

Månedens tema i Cheval Blanc Kantiner 
Hos Cheval Blanc Kantiner har vi hver måned et nyt tema på menuen. Det kan være alt fra sjældent brugte råvarer og eksotiske krydderier, til særlige tilberedningsmetoder og teknikker, som fermentering og surdej. Temaet kan også være velkendte retter som smørrebrød og supper, som vi giver et grønt tvist. 

Vi er altid nysgerrige efter at høre, hvad der rører sig i den kulinariske verden, og vi bliver aldrig trætte af at overraske og forkæle vores gæster med lækre smagsoplevelser. Derfor tilbyder vi alle Cheval Blanc medarbejdere, som en del af vores interne Gastronaut-uddannelse, forskellige kurser året rundt, ofte lavet i samarbejde med madpionerer, der – ligesom os – brænder for kvalitet, økologi og gode smagsoplevelser. 

Du kan se hele vores kursuskatalog her.

Nyeste artikler

Brug af cookies