Hjemmelavet pasta er slet ikke så svært, som mange måske går og tror! Det kræver hverken mange ingredienser eller specielle køkkenredskaber. Som udgangspunkt skal du blot bruge vand, mel, salt og en kagerulle. Herfra kan du udvide med æg eller gøre arbejdet lidt lettere med en pastamaskine.
Vores kokke har på Gastronaut-kurset, Pasta Fresca, Basta, kastet sig over disciplinen, frisklavet pasta, og det er der kommet en masse simple skønne opskrifter ud af.
Vi deler her to grundopskrifter på frisk pasta – en med og en uden æg, samt en miniguide til nogle af de mange forskellige pastatyper, der findes.
Laves pasta med eller uden æg?
I Italien er det en evig diskussion, hvorvidt der skal æg i en pastadej eller ej. I Norditalien bruger de fleste æg i deres pastadej, hvilket giver en tungere og mere smagfuld pasta. I Syditalien og på Sardinien bruger de udelukkende vand i dejen. Denne type pasta smager – i sig selv – ikke af så meget, men absorberer bedre smagen af pastasaucen – og det er det, der, følge syditalienerne, karakteriserer en god pastaret.

Opskrift: Frisk pasta med æg
Ingredienser
- 400 g tipo 00 hvedemel
- 4 æg, a ca. 60 g
- 20 g salt
Sådan gør du:
Læg melet på bordet i et lille bjerg, lav en fordybning i det og kom æg og salt heri
Vend sammen og ælt godt i 15-20 minutter
Lad dejen hvile i maks. 1 time ved stuetemperatur
Nu kan pastadejen rulles tyndt ud med kagerulle, eller pastamaskine
Kog din pasta i rigeligt vand, inden den bruges i din pastaret
Opskrift: Frisk semolinapasta (uden æg)
Ingredienser
- 600 g fin semolina mel
- 270-300 lunkent vand
- Ca. 20 g salt
Sådan gør du:
Læg melet på bordet i et lille bjerg og lav en fordybning i det
Opløs salt i vandet og hæld det i fordybningen
Vend sammen og ælt godt i 15-20 minutter
Lad dejen hvile i maks. 1 time ved stuetemperatur
Nu kan pastadejen rulles tyndt ud med kagerulle, eller pastamaskine
Kog din pasta i rigeligt vand
Server din pasta, som italienerne gør det, helt enkelt og uden for mange dikkedarer. Det kan være så simpelt, som i denne klassiker med peber og ost.
Pastaguide – bliv klogere på de enkelte pastatyper
Der findes hundredvis af forskellige pastavarianter, der hver har deres egen form og navn. De kan også hedde noget forskelligt alt efter, hvilken italiensk region, du befinder dig i. Vi har delt dem op i to kategorier, alt efter, hvilken opskrift, vi anbefaler – den med eller uden æg.

Pasta med æg
Lasagne
En let genkendelig klassiker, hvor pastaen består af plader, som fordeles lagvis med fyld af sauce og kød, hvorefter den bages i ovnen. Historien går på, at lasagne er en af de ældste pastatyper, og at navnet kommer af det latinske ’lasanum’, der kan oversættes til kasserolle, potte, gryde eller krukke. Nogle steder laves lasagnepastaen også uden æg.
Cannelloni
Cannelloni er store pastarør, lavet af pastaplader, som fyldes med en kød- eller grøntsagssauce, eller med spinat og ricottaost. Nogle opskrifter toppes med tomatsauce og ost, hvorefter de bages i ovnen.
Ravioli
Små runde eller firkantede dejkuverter, der ligner puder, og som ofte er fyldt med hakket kød, grøntsager, ostecreme, svampe og lignende. Serveres nogle gange med en let pastasauce til.
Tortellini
Fyldte pastaer formet som små ringe. De kan enten være fyldt med hakket kød eller ost og er lækre i en bouillon eller suppe.
Fettuccine
En flad og lidt tyk båndpasta, som næsten altid bruges frisk og som mange kan gEn flad og lidt tyk båndpasta, som næsten altid bruges frisk, og som mange kan genkende fra supermarkedets kølediske, hvor den sælges som ’frisk pasta’. Den er rigtig god til kødfyldte retter som italienske kødboller i en tomatsauce, eller andre fyldige saucer.
Tagliatelle
Tagliatelle minder meget om fettuccine, men de har forskellig oprindelse, og så er der en lille smule forskel i bredden. Det kaldes tagliatelle i Norditalien og fettuccine i Syditalien. Bruges i samme typer retter som fettuccine.
Pappardelle
En meget bred båndpasta med en stor overflade, der gør den velegnet til fyldige og tykke saucer, som rigtig kan få lov at brede sig over båndpastaernes store overflade.
Filini
Filini er små tynde tråde, og de er særlig gode til supper eller en tynd pastasauce. De super tynde tråde giver en meget kort kogetid. De skal nærmest kun lige ned og vende i vandet og så op igen, eller puttes direkte i suppen og koge med et par minutter, lige inden servering.
Frisk semolina pasta uden æg
Spaghetti
De lange tynde pastaer kender de fleste fra den klassiske spaghetti bolognese. Navnet spaghetti kommer fra det italienske ord ’spaghetto’, som betyder snor. De laves typisk ud af en pastadej uden æg.
Fusilli
Også her til lands kendt under navnet ’pastaskruer’. De sælges ofte som tørrede i supermarkedet og er særlig gode til de lidt tungere og fyldige saucer, som kan sidde fast i skrueformens riller.
Linguine
En mellemting mellem spaghetti og fettuccine. Formen er lidt mere flad og oval, samt også lidt bredere end traditionel spaghetti, men laves ellers på samme måde. Linguine er god til lette pastasaucer.
Penne
Korte pastaer formet som et rør med skrå ender. Deraf navnet, som betyder pen eller blyant. Den hule form gør, at den er særlig velegnet til saucer, pesto og lignende.
Conchiglioni
Kan oversættes til ’konkylie’ på dansk. Det lille hulrum i pastaens konkylieform gør den særdeles velegnet til at opsamle fyld for et smagfuldt bid, eller blive overhældt med en fyldig sauce.
Gnocchi
En lidt særlig pastatype, som skiller sig ud fra andre pastatyper, da den ofte er baseret på kartofler. Pastaen rulles til små dejkugler og koges i saltet vand. De kan både spises med sauce eller stegt på en pande og med lidt smeltet smør og friske krydderurter. Få opskriften på hjemmelavet kartoffel gnocchi med salvie og smør her.

Flere lækre opskrifter fra vores kokke
Opskrifterne på frisk pasta er fra kurset, Pasta Fresca, Basta, som er en del af vores Gastronaut-uddannelse. En frisk pasta kan nemt trylles om til en klassisk, italiensk pastaret med få grundingredienser, som de fleste allerede har hjemme i køkkenet – få den opskrift her.
Vores italienske forbindelse
Hos Cheval Blanc Kantiner har vi en særlig forbindelse til det italienske køkken. Historien starter helt tilbage i Bologna 1945, hvor en lokal pioner satte sig for at gøre noget ved arbejdsløsheden i efterkrigstidens Italien. Hvordan det knytter sig til Cheval Blanc Kantiner, kan du læse mere om her.
Månedens tema i Cheval Blanc Kantiner
Hos Cheval Blanc Kantiner har vi hver måned et nyt tema på menuen. Det kan være alt fra sjældent brugte råvarer og eksotiske krydderier, til særlige tilberedningsmetoder og teknikker, som fermentering og surdej. Temaet kan også være velkendte retter som smørrebrød og supper, som vi giver et grønt tvist.
Vi er altid nysgerrige efter at høre, hvad der rører sig i den kulinariske verden, og vi bliver aldrig trætte af at overraske og forkæle vores gæster med lækre smagsoplevelser. Derfor tilbyder vi alle Cheval Blanc medarbejdere, som en del af vores interne Gastronaut-uddannelse, forskellige kurser året rundt, ofte lavet i samarbejde med madpionerer, der – ligesom os – brænder for kvalitet, økologi og gode smagsoplevelser.
Du kan se hele vores kursuskatalog her.