Opskrift: Klassisk koldskål med sprøde kardemomme brødkrummer

Kold, forfriskende, sød og syrlig på en gang ­– det er klart, at koldskål er en favorit, når sommervarmen rammer. Få opskriften på både klassisk koldskål og hjemmelavet kammerjunkerknas.

Klassisk koldskål er noget, mange forbinder med smagen af kærnemælk, der prikker på tungen, sødmefuld vanilje og et syrligt strejf af citron – og det er lige præcis den traditionelle variant, som vi her bringer vores bedste opskrift på. Vi giver den et lille tvist og skifter de klassiske kammerjunkere ud med et lækkert og knasende sprødt alternativ, som nemt og billigt kan laves ud af rester fra brødskuffen.

Koldskål er en traditionel dansk spise, som går helt tilbage til 1700-tallet, men oprindeligt var den helt anderledes end den, vi kender i dag. Det kan du læse mere om her.

Opskrift på koldskål

4 personer

Det skal du bruge: 

  • 2 æggeblommer 
  • 3 spsk. sukker
  • 1 vaniljestang – eller 2 tsk. vaniljesukker, hvis du ikke har en stang
  • Citronskal fra en hel økologisk citron
  • Citronsaft fra ½ økologisk citron 
  • 1 liter kærnemælk

Sådan gør du:

Skil æggeblommer fra hviderne og hæld dem i en skål sammen med sukkeret
Pisk æggeblommer og sukker til det er hvidt og luftigt
Tilsæt kærnemælk, vanilje, saften og skallen fra citronen og pisk det godt sammen
Smag til – skal der mere citron eller sukker i? Det bestemmer dine smagsløg 🙂

Opskrift: Lav ’kammerjunkere’ med resterne af dit brød

Det skal du bruge: 

  • 4-5 skiver brød – surdejsboller, brød, eller rugbrød – det hele kan bruges
  • 100 g havregryn
  • 100 g mandler
  • ½ dl vand
  • 5 spsk. sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1-2 tsk. kardemomme (kan udelades)
  • 1-2 tsk. kanel (kan udelades)

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 175 grader 
Skær dit brød i mindre bidder og hak dem yderligere i minihakker, blender eller lignende. Du kan også bare bruge en kniv, hvis du er ’lav’ på maskiner
Kom det finthakkede brød i en skål sammen med havregryn 
Hak mandlerne groft med en kniv eller i minihakker og bland dem sammen med brødkrummer og havregryn
Hæld den halve deciliter vand på en pande og varm det op
Tilsæt sukker og lad det smelte
Hæld herefter sukkerblandingen ned i skålen med brød, havregryn og mandler
Tilsæt kardemomme samt kanel og rør det hele godt sammen
Fordel hele massen på et stykke bagepapir
Sæt bagepladen i ovnen og bag det på 175 grader i ca. 20-25 minutter
Rør lidt i det et par gange, så det ikke brænder på

Flere lækre opskrifter fra vores kokke
Er du nysgerrig på flere gode opskrifter fra vores kokke? Her får du en nem opskrift på lækre fermenterede citroner. De er en fantastisk snack i sig selv, men kan også bruges i lækre salater, dressinger, gryderetter og kager.

Eller prøv kræfter med din egen hjemmelavede pasta. Du finder opskriften her, og du får også en guide til de forskellige pastatyper.

Nyeste artikler

Brug af cookies