Opskrift: Hjemmelavet kartoffel gnocchi med salvie og smør

Kartofler og pasta er begge to vældig populære på det danske middagsbord. De er faktisk så populære, at de konkurrerer om 1. pladsen på danskernes middagstallerken. I denne italienske klassiker mødes de to favoritter i en og samme ret. 

De italienske gnocchi er i familie med pasta, men hvor pasta er lavet på mel og vand, og nogle gange æg, så er gnocchi traditionelt set en resteret. De små dejklumper opstod typisk ud af rester fra kartofler eller brød, som herefter blev æltet med lidt vand og mel og kogt i letsaltet vand.

Der findes lige så mange måder at lave gnocchi på, som der findes italienske bedstemødre, men i denne opskrift fra Gastronaut-kurset Pasta Fresca, Basta, har vi taget udgangspunkt i klassikeren med kartofler. Gnocchi kan både serveres som primo piatto (forret), men kan også spises som tilbehør til en hovedret.

Opskrift: kartoffel gnocchi 

4 personer

Ingredienser

  • 1 kg bagekartofler
  • 250 g tipo 00 hvedemel
  • 20 g salt

Sådan gør du:

Kog kartoflerne møre i usaltet vand og pil dem, mens de endnu er varme – hold dem med et viskestykke, så du ikke brænder dig. Afkøl kartoflerne

Kom melet i en skål, og mos kartofler hen over melet – brug gerne en kartoffelpresser, fx den, der ligner en stor hvidløgspresser. Det giver den mest luftige mos! 

Ælt forsigtigt kartoffelmosen med mel til en blød og sammenhængende dej. Tilsæt ekstra mel, hvis dejen ikke hænger ordentligt sammen. Ælt ikke for meget

Rens bord og fingre. Drys bordet/træskærebræt/viskestykke med fin semolina og rul forsigtigt dejen ud til en lang pølse 

Skær straks pølsen i 2 cm stykker. Skær hurtigt, og sørg for, at stykkerne ikke rører hinanden og klistrer sammen. Drys løbende mel på bordet. Fortsæt med at rulle ud og skære, til al dejen er formet og skåret ud

Kog gnocchierne i en stor gryde med letsaltet vand 

Tag dem op med en hulske, når de kommer op på overfladen

Spis dem fløjlsbløde og nylavede med et dryp god olivenolie og et drys parmesan, eller en god pesto af ramsløg eller persille. Du kan også spise dem sammen med en solmoden tomatsovs, eller riste dem på panden med frisk salvie og smør, som i opskriften herunder.

Opskrift: Stegte gnocchi med salvie

1 portion gnocchi

En håndfuld frisk salvie

3 fed hvidløg

50 g friskreven parmesan

Olivenolie

Ca. 25 g smør 

Sådan gør du:

Varm panden med olivenolie, lidt smør og salvie og hele fed hvidløg

Kom afdryppede gnocchi på panden og steg ved høj varme 

Ryst panden i 2-3 minutter, til de er smukt gyldne 

Krydr med sort peber og havsalt

Drys med friskhøvlet parmesan inden servering

Du kan også lave lækkert salviesmør, som du vender de nykogte gnocchi i. 

Opskrift: Salviesmør

150 g smør

1 bundt salvie

50 g friskreven parmesan

 Sådan gør du:

Kom smør i en lille gryde, og lad det smelte 

Tilsæt salvieblade og brun forsigtigt smørret under omrøring 

Vend gnocchi med varmt salviesmør, og servér i dybe tallerkener 

Drys med friskreven parmesan.

Flere lækre opskrifter fra vores kokke
Opskriften på gnocchi er fra kurset, Pasta Fresca, Basta, som er en del af vores Gastronaut-uddannelse. Her blev der udvekslet erfaringer og lavet en masse frisk pasta. Vi deler selvfølgelig både opskriften og deres tips her.

Giv din gnocchi tallerken et frisk pift med denne opskrift på lækre fermenterede citroner fra Gastronaut-kurset ’Surt show’.

Vores italienske forbindelse
Hos Cheval Blanc Kantiner har vi en særlig forbindelse til det italienske køkken. Historien starter helt tilbage i Bologna 1945, hvor en lokal pioner satte sig for at gøre noget ved arbejdsløsheden i efterkrigstidens Italien. Hvordan det knytter sig til Cheval Blanc Kantiner, kan du læse mere om her.

Månedens tema i Cheval Blanc Kantiner 
Hos Cheval Blanc Kantiner har vi hver måned et nyt tema på menuen. Det kan være alt fra sjældent brugte råvarer og eksotiske krydderier, til særlige tilberedningsmetoder og teknikker, som fermentering og surdej. Temaet kan også være velkendte retter som smørrebrød og supper, som vi giver et grønt tvist. 

Vi er altid nysgerrige efter at høre, hvad der rører sig i den kulinariske verden, og vi bliver aldrig trætte af at overraske og forkæle vores gæster med lækre smagsoplevelser. Derfor tilbyder vi alle Cheval Blanc medarbejdere, som en del af vores interne Gastronaut-uddannelse, forskellige kurser året rundt, ofte lavet i samarbejde med madpionerer, der – ligesom os – brænder for kvalitet, økologi og gode smagsoplevelser. 

Du kan se hele vores kursuskatalog her.

Nyeste artikler

Brug af cookies