Hos Cheval Blanc Kantiner har vi hele tiden fokus på, hvordan vi kan mindske madspild i vores kantiner. Snart lancerer vi vores helt egen madspildsapp, som gør det nemmere for både medarbejdere, kunder og gæster at følge med i kantinens madspild med daglige opdateringer.
Vi gør det allerede rigtig godt i vores branche, men vi kan gøre det endnu bedre. Ifølge opgørelse fra Miljøstyrelsen står de danske storkøkkener, som vi er en del af, for ca. 5 % af det samlede danske madspild og ligger dermed langt lavere end eksempelvis den private husholdning, som står for ca. 30 %. Det samlede danske madspild ligger på i alt ca. 814.000 ton spiselige fødevarer. Ifølge FN, er madspild skyld i 8-10 % af verdens CO2-udledning. Det er derfor vigtigt, at vi alle løbende forholder os til, hvordan vi kan bidrage til at reducere det fælles madspild.

Madspild er et fælles ansvar
Vi skelner som udgangspunkt mellem fire former for madspild i vores kantiner: fordærvet spild, produktionsspild, buffetspild og tallerkenspild. De første to typer har der altid været skærpet fokus på blandt vores medarbejdere. Hos Cheval Blanc Kantiner gør vi meget ud af at uddanne vores kokke i bæredygtig menuplanlægning, da det er altafgørende for en lav madspildsprocent. På Gastronaut-uddannelsen udbyder vi fx kurset ‘Kloden koger’ og har emner som bæredygtig kantinedrift, fødevarestyrelsens kostråd, økologi og CO2-regnskab på skemaet. Et andet af vores Gastronaut-kurser i år retter madspildssparekniven mod brød og handler om, hvordan surdejsbrød af god kvalitet kan være med til at nedbringe spild i kantinekøkkenet.
Få tips til lækkert surdejsbrød og mindre madspild her.
Om Madspildsdag
Den 29. september er datoen for både Danmarks Nationale Madspildsdag og FN’s Internationale Madspildsdag, International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction.
Dagens madspild kan følges live
Madspild har for Cheval Blanc Kantiner været et fokusområde gennem mange år, og vi stræber hele tiden efter at reducere det. Det er et fælles ansvar og en opgave, som vi skal løse i samarbejde med vores kunder og gæster. Med den nye app bliver det nemt at følge kantinens madspild fra dag til dag, og da den skelner mellem forskellige typer af madspild, tror vi på, at den kan være med til at bringe madspildet endnu længere ned.
”Indtil nu har vi kunnet dokumentere madspild i de enkelte kantiner med kvartalsrapporter, men med den nye app har vores medarbejdere live data lige ved hånden. Da det med den nye app også bliver nemt at formidle dagens tal på buffet- og tallerkenspild til gæsterne, så håber vi, at vi – sammen med vores kunder og gæster – kan gøre en endnu større forskel,” fortæller Gry Bondebjerg, der er direktør for marketing og forretningsudvikling hos Cheval Blanc Kantiner.
Målet er maks. 15 g madspild pr. måltid pr. gæst, fordelt på buffet og tallerkenspild
Som kantineleverandør kan vi med god planlægning styre madspild på produktion og fordærv, men når det kommer til buffet- og tallerkenspild, så er det et ansvar, vi deler med vores kunder og gæster.
”Vi oplevede et markant fald i madspild, da Covid-19 epidemien var på sit højeste, og det skyldtes uden tvivl, at vi i den periode gik over til portionsanrettet frokost og mindre sortiment,” fortæller Gry Bondebjerg og tilføjer: ”Nu ser vi, at efterspørgslen på buffet vender tilbage, og vi leverer igen fuldt sortiment de fleste steder. Det får desværre også madspildet til at stige. Vi håber, at den nye app kan være med til at øge fokus på madspild ude i de enkelte kantiner – ikke kun hos vores medarbejdere, men også hos kunder og gæster.”
Om buffet og madspild
Med en buffet følger typisk en forventning om stort udvalg, bugnende fade og fyldte skåle dagen igennem, og den forventning gør det svært for kantinekøkkener at nedbringe spild. Mindre sortiment og portionsanrettet servering derimod, gør det nemmere at beregne, hvor meget mad, der skal laves. Det giver langt færre ubrugelige rester, og så giver det samtidig et lavere tallerkenspild.
Vi har samlet mere viden om madspild her.