Investér i frokostpausen. Det er sund fornuft

Når vi har travlt eller skal skære ned, så kan det være fristende at spare på pausen, både for virksomheder og for den enkelte medarbejder. Men faktisk er en investering i pausen givet godt ud. Det gælder både for den mad, der serveres, og den pausekultur, vi bygger op.

Vi oplever, at flere og flere undersøgelser underbygger den filosofi, vi har, om pausen her hos Cheval Blanc Kantiner. Nemlig, at de fleste mennesker er langt mere produktive, har mindre sygefravær og trives generelt bedre, når de har spist en sund og næringsrig frokost, samt givet hjernen et velfortjent frikvarter fra arbejdsopgaverne. 

Sund mad giver energi til hele dagen

Når vi skal være produktive, så er det sjældent en hjælp, hvis maven knurrer, eller blodsukkeret flyver op og ned. Tværtimod, kan det både svække vores koncentration, sætte arbejdstempoet ned, forstyrre fokus og gøre os både utålmodige og irritable. Derfor giver det også rigtig god mening for virksomheder at øge medarbejdernes mulighed for at spise en frokost, der ikke bare mætter, men som mætter hele dagen. Et måltid, der er sammensat af sunde næringsstoffer og med den rette balance, giver nemlig et mere stabilt blodsukker og en god forbrænding hele dagen. På den lange bane er en sund frokost desuden med til at styrke den generelle sundhed, forebygge sygdomme og dermed sænke sygefravær.

”Sunde mad- og måltidsvaner er afgørende for at fremme og bevare et godt helbred og for sundhed og trivsel. Det kan bl.a. forebygge fx hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, visse kræftformer og tab af funktionsevne.” (Sundhedsstyrelsen, 2020).

Ved at tilbyde medarbejderne et sundt og balanceret måltid midt på dagen, vil det altså både øge deres muligheder for at yde mere, yde bedre i løbet af arbejdsdagen og samtidig skabe bedre sundhed og trivsel på længere sigt. 

For Cheval Blanc Kantiner er det gode måltid aldrig et valg mellem enten at spise lækkert eller spise sundt. Vi mener, at det sagtens kan forenes. Derfor har vi hele tiden fokus på både kvalitet, sunde råvarer og smagsoplevelser. Når sunde råvarer af høj kvalitet går hånd i hånd med en bearbejdning, hvor der er fokus på de gode smagsoplevelser, så er frokosten nemlig ikke længere et valg mellem enten-eller, men bliver derimod til både-og, hvor maden både er sund og lækker. Vi vil nemlig gerne, at frokosten giver såvel fysisk og mentalt overskud, som velvære.

Pauser nedsætter risikoen for stress

Derfor handler den gode frokostpause for os hos Cheval Blanc Kantiner både om maden og om pausen. Vi synes, at mad smager bedre, når den nydes – og gerne sammen med andre. Derfor slår vi et slag for, at frokostpausen rent faktisk er en pause. Hvis frokosten altid indtages foran arbejdsskærmen eller på vej ud ad døren, så nyder vi ikke maden. Den giver os heller ikke den pause midt på dagen, som er så vigtig for os, hvis vi skal kunne præstere og have det godt, resten af dagen ­– og resten af livet.

Inden for det seneste år har 35 procent af dem, der stor set hver dag springer frokostpausen over, været sygemeldt pga. stress/arbejdspres. Blandt dem, der aldrig springer frokostpausen over, er det kun 15 procent, der har været sygemeldt af den grund.” (Undersøgelse blandt FOA’s medlemmer, 2019).

Både vores krop og vores hjerne har brug for at restituere, hvis den skal præstere. Derfor er det vigtigt, at frokostpausen rent faktisk er en pause. Men det er også derfor, at frokostpausen, både maden og pausekulturen, er en vigtig investering for virksomheden. Den kan være med til, at dine medarbejdere når mere og arbejder bedre i løbet af dagen. Den kan også medvirke til at forebygge stress og sygdomme på den lange bane og derved nedbringe sygefraværet blandt medarbejderne.

Nyeste artikler

Brug af cookies