Hvordan kan pomodoro-pauser gøre os mere effektive? 

Pomodoro er det italienske navn for tomat ­– og tomater er vi jo hos Cheval Blanc Kantiner selvfølgelig stor fan af. Men det er også navnet på en smart og enkel teknik, som kan hjælpe med at styre tiden, holde fokus og huske de vigtige pauser i løbet af arbejdsdagen.

Pauser er vigtige – både den lange frokostpause midt på dagen, og de små pauser, hvor vi lige slipper arbejdet et øjeblik, strækker kroppen og lufter ud i hjernen. Desværre har vi en tendens til at droppe de små pauser, når vi har travlt, fordi vi tror, det sparer tid – resultatet er ofte det modsatte. 

Hvad er pomodoro-teknikken?
Pomodoro-teknikken er en metode, der netop bruger de små pauser, som en måde at styre tiden, øge motivationen, skabe fokus og dreje uden om overspringshandlinger. Den er opkaldt efter det lille tomatformede minutur, som mange måske kan kende fra køkkenbordet. 

Kort fortalt går metoden ud på, at man stiller et ur til 25 minutter og arbejder fokuseret, indtil uret ringer. Derefter holder man 5 minutters pause. Det gentager man fire gange, hvorefter man holder en længere pause. 


Hvad kan pomodoro-teknikken bruges til? 
Reglerne er simple. Du må først holde pause fra opgaven, når uret ringer, og kommer du i tanke om noget vigtigt, der ligger uden for arbejdsopgaven, så skriv det ned og arbejd straks videre med opgaven. Mange vil opleve, at tiden bliver en ven i stedet for en fjende, effektiviteten stiger, og det samme gør trivslen.

Sådan bruger du Pomodoro-teknikken 

1. Vælg din opgave

2. Sæt uret til 25 minutter

3. Hold 5 minutters pause

4. Kør fire pomodoro-runder og tag en lang pause


Pauser skaber trivsel
Flere arbejdspladser har fået øjnene op for, hvad pauser kan, og hvorfor de er vigtige. Nogle virksomheder vælger at kræse mere om frokostoplevelsen og skabe rammer for medarbejderne, hvor både kroppen og hjernen kan lade op og samle energi til resten af dagen. De små pauser, i løbet af arbejdsdagen, er lige så vigtige, for de kan både gøre os mere fokuserede, mindre stressede og støtte den samlede trivsel. Andre virksomheder arbejder målrettet med at støtte deres medarbejdere i at holde små pauser i løbet af dagen med konkrete værktøjer, som fx Pomodoro-teknikken. Det giver struktur, øger effektiviteten på arbejdspladsen, og de gør det, fordi det både kan måles på medarbejdernes effektivitet, trivsel, antal sygedage og i sidste ende på virksomhedens bundlinje. 

Pauser der gør en forskel
Hos Cheval Blanc Kantiner vil vi gerne inspirere til ‘den gode pause’, fordi vi tror på, at den gør en forskel på arbejdspladsen. Det er i pausen, vi taler sammen, skaber nye relationer og styrker de eksisterende. Det er også i pausen, at vi restituerer og samler energi til resten af dagen. Hos os betyder pausen lige så meget som den mad, vi serverer. For det er først, når vi tager os tid til måltidet, at vi rigtigt er sammen om det. Den gode pause er også en del af vores kundeløfte.

Nyeste artikler

Brug af cookies