Hvis du genkalder dig dit livs bedste måltid, så er der stor sandsynlighed for, at du delte det med andre. Forskning indenfor området peger nemlig på, at spiseoplevelsen bliver større, når vi spiser sammen med andre fremfor alene. Det er helt i tråd med de erfaringer, vi gør os hos Cheval Blanc Kantiner, men hvorfor hænger det sådan sammen?
Fællesspisning har lige så mange år på bagen som menneskeheden selv, og det fælles måltid kan spores tilbage til forhistoriske kulturer, der ikke havde kontakt, men som uafhængigt af hinanden indførte det fælles måltid. Når vi går tilbage i tiden, har der selvfølgeligt været nogle åbenlyse fordele i at tilberede mad til flere på én gang og sidde sammen rundt om det varme bål. I dag er den praktiske gevinst, ved at tilberede mad og spise sammen, mindre udtalt, men ikke desto mindre tyder forskning på, at der alligevel er mange gode grunde til at nyde sine måltider sammen med andre.
Fællesspisning styrker sociale bånd og livsglæde
De seneste år er forskellige forskningsstudier nået frem til, at fællesspisning er godt for både vores fysiske sundhed og mentale trivsel – men helt præcis hvorfor og hvordan, er der forskellige teorier om. Der er lavet studier, som påviser, at der sker en kemisk reaktion i hjernen, når vi spiser sammen med andre. Et fælles måltid kan ganske enkelt få hjernen til at udløse hormonet endorfin, der som bekendt er med til at give os en følelse af lykke, men som nogle forskere også mener, har en positiv og direkte indflydelse på vores immunforsvar. Helt præcis, hvorfor et fælles måltid udleder flere endorfiner, vides ikke med sikkerhed. Måske er det, fordi vi har det sjovere og griner mere sammen med andre? Det kan også skyldes særlige ingredienser, krydderier og madvarer, som præger de fælles måltider? Andre forskere retter pilen mod menneskets grundlæggende behov for at føle sig inkluderet i fælleskabet, og at måltidet – netop qua samværet med andre mennesker – tilgodeser det behov og derfor udløser lykkefølelse hos os.
Smagsoplevelser forstærkes, når vi spiser sammen med andre
Smager din isdessert mere sød, når du spiser den sammen med kæresten i sofaen, og brænder din chili con carne lidt mere på tungen, når du sidder rundt om bordet med familien? Meget tyder på, at vores sanseoplevelser forstærkes, når vi deler dem med andre og det gælder også smagsoplevelser. Et forsøg på Yale University i 2014 påviste, at forsøgspersonernes smagsoplevelse blev forstærket, når de delte den med andre, frem for at spise alene. I det første forsøg skulle forsøgspersonen spise et velsmagende stykke chokolade, først alene og dernæst sammen med en anden. I det andet forsøg blev der uddelt et mindre velsmagende og mere bittert erstatningsprodukt. I begge forsøg var resultatet, at smagsoplevelsen blev forstærket, når måltidet blev delt med andre, og det gjaldt både den gode smagsoplevelse og den dårlige. Et forsøg som dette styrker altså teorien om, at god mad smager endnu bedre, hvis vi nyder den sammen med andre – fremfor at spise den alene.
Den gode spiseoplevelse
Den gode spiseoplevelse handler ikke kun om maden, men også om rammerne omkring måltidet. Hvordan serveres og anrettes maden, hvilke rum spiser vi i, og hvem spiser vi sammen med? Hos Cheval Blanc Kantiner har vi et kundeløfte, som handler om den gode pause. Vi vil gerne skabe nogle gode rammer for frokostpausen og være med til at give vores gæster en god spiseoplevelse midt på dagen. Frokostpausen skal være en mulighed for at give hjernen hvile og genoplade både den og kroppen med fornyet energi fra et velsmagende, sundt og nærende måltid. Hos Cheval Blanc Kantiner yder vi vores ypperste for at gøre frokostpausen til en tid på dagen, hvor man sammen med sine kolleger kan hygge sig og nyde lækker og sund mad. Vi tror også på, at god mad smager endnu bedre, når vi spiser sammen med andre. Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at servere velsmagende mad og skabe nogle rammer omkring frokostpausen, der netop giver mulighed for en god pause sammen med kollegerne. Her kan du læse mere om vores kundeløfte.